miercuri, 12 decembrie 2007

Placa de baza


Placa de baza,este una dintre cele mai importante componente ale sistemului.ceasta determina configuratia si capabilitatile computerului (viteza maxima a CPU, viteza magistralei, numarul si calitatea placilor de extensie, tipul de memorie.)
Placile de baza se impart in trei mari categorii:(aceasta forma este data de factorul de forma.Notiunea de "factor de forma"are la baza dimensiunile si forma placi,tipul soclurilor utilizate,dispunerea suruburilor de fixare in carcasa.)
  1. AT-pentru modelele ce se bazeaza pe procesoare din gama 286-486/586,chiar si pentru primele modele Pentium/AMD-K6.Aceste placi de baza se recunosc dupa conectorul pentru aliniament si dupa dimensiunile soclului pentru procesor,acestea fiind asezate chiar in fata sloturilor pentru placile de extensie.
  2. ATX-sunt disponibile o data cu aparitia procesoarelor Pentium si pana la ultimul model de Pentium 4,acestea vin cu un nou conector pentru alimentarea format dintr-o singura mufa iar soclul procesorului este dispus langa sloturile pentru placile de extensie.
  3. NLX-este o constructi revolutionara,care doreste sa modularizeze constructia compiuterelor.Placa de baza este asfel conectata la un slot,ca si celelalte placi de extensie.
Sloturile pentru placi de extensie, acestea sint prezente pe placa de baza sub forma unor conectori cu diferite lungimi in functie de standardul utilizat (VLB, ISA, CNR, PCI, AGP). Aceastea sint concepute sa functioneze cu marea diversitate a placilor de extensie, cu diverse utilitati. De la controlere pentru unitati de stocare (arhaicele controlere IDE, controlere SCSI), placi video, placi pentru retea, modem si pina la placile multimedia(de sunet, tunere, achizitie imagine, etc).
In general aceste sloturi permit orientarea placi de baza in carcasa computerului, aceste sloturi fiind astfel montate incit sa fie colineare cu fantele din stapele carcasei.In perioada aceasta cele mai raspindite sloturi sint PCI , AGP, CNR si pentru placile cu doua generatii mai vechi apar si sloturile ISA.
Conectori pentru USB, keyboard, mouse, com-urile sint cunoscuti, acest lucru se datoreaza si amplasari acestora, respectiv spre partea exerioara a placi de baza. Functiile pe care acestia le indeplinesc banuiesc ca sint mult prea cunoscute pentru a mai fi mentionate. Merita amintit ca datorita progresului realizat in ultimi ani conectori pentru COM1 / COM2 / LPT / USB se afla direct pe placa de baza, acest lucru simplificind instalarea acesteia. Acestea ar fi informatiile care trebuiesc avute in vedere pentru ca montajul unuei placi de baza sa devina un lucru banal.

Niciun comentariu: